توضیحات آگهی
دیابت شیرین چیست؟
دیابت شیرین وضعیتی است که در آن بدن یا انسولین کافی تولید نمی کند یا قادر به استفاده موثر از انسولین توسط سلول ها نیست. انسولین یک هورمون طبیعی است که توسط غده پانکراس بدن شما برای کنترل سطح گلوکز (نوعی قند) در خون شما تولید می شود. در نتیجه، اگر دیابت دارید، گلوکز خون (که اغلب به آن قند خون می گویند) بسیار بالا می رود.
اگرچه هیچ درمانی برای دیابت وجود ندارد، اما با تغییر در سبک زندگی (رژیم غذایی و ورزش) و درمان قابل کنترل است. برای افراد مبتلا به دیابت مهم است که در اسرع وقت تشخیص داده شده و تحت درمان قرار گیرند، زیرا سطح بالای قند خون می تواند به اندام ها و بافت های بدن آسیب برساند و منجر به عوارضی مانند آسیب عصبی، آسیب کلیوی، حملات قلبی، سکته مغزی، بیماری عروق محیطی شود. پا درد و زخم در پا، آب مروارید و از دست دادن بینایی، از جمله عوارض دیابت می باشد.
انواع مختلف دیابت چیست؟
دیابت شیرین انواع مختلفی دارد اما سه نوع اصلی آن عبارتند از:
الف) دیابت نوع 1
ب) دیابت نوع 2
پ) دیابت بارداری
دیابت نوع 1
دیابت نوع 1 (که قبلاً به عنوان دیابت نوجوانان یا دیابت وابسته به انسولین نیز شناخته می شد) زمانی ایجاد می شود که سلول های تولید کننده انسولین در لوزالمعده (سلول های بتا) به اشتباه توسط سیستم ایمنی بدن شخص از بین می روند. بدن قادر به تولید انسولین کافی نیست، به این معنی که قند خون کنترل نمی شود و می تواند بسیار بالا رود. تنها حدود 5 درصد از افراد مبتلا به دیابت شیرین به این نوع مبتلا هستند. دیابت نوع 1 معمولا در کودکان و بزرگسالان جوان رخ می دهد، اما ممکن است در هر سنی رخ دهد.
دیابت نوع 2
دیابت نوع (که قبلاً به عنوان دیابت بزرگسالان یا دیابت غیر وابسته به انسولین نیز شناخته می شد)2 زمانی رخ می دهد که سلول های بدن قادر به استفاده موثر از انسولین نباشند. سلول ها در برابر اثرات انسولین مقاوم می شوند که منجر به قند خون کنترل نشده می شود. دیابت نوع 2 معمولاً در افراد بالای 30 سال که دارای اضافه وزن یا چاق هستند رخ می دهد. با این حال، این نوع دیابت در گروه های سنی جوان تر به دلیل افزایش تعداد کودکان و بزرگسالان جوان دارای اضافه وزن و چاق در حال شایع تر شدن است.
دیابت بارداری
دیابت بارداری نوعی از دیابت شیرین است که معمولا در دوران بارداری صورت می گیرد. این به دلیل هورمون های بارداری یا مقدار ناکافی انسولین ایجاد می شود. این نوع دیابت معمولا موقتی است و پس از پایان بارداری از بین می رود، البته همیشه این طور نیست. کودکانی که مادران شان در دوران بارداری به دیابت بارداری مبتلا بوده اند، شانس بیشتری برای ابتلا به دیابت شیرین در مراحل بعدی زندگی دارند.
پیش دیابت چیست؟
اگرچه دیابت شیرین می تواند بدون هشدار ظاهر شود، اما بیشتر افراد قبل از ابتلا به دیابت شیرین، مرحله پیش دیابت یا “اختلال تحمل گلوکز” را پشت سر می گذارند. اگر احتمال ابتلا به دیابت شیرین دارید، خبر خوب این است که می توانید با تغییر آنچه می خورید و میزان فعالیت بدنی خود، احتمال ابتلا به دیابت شیرین را کاهش دهید.
اگر بزرگسالی هستید که در معرض خطر ابتلا به دیابت هستید، اضافه کردن فعالیت بدنی به برنامه روزانه می تواند به پیشگیری یا به تاخیر انداختن دیابت نوع 2 کمک کند.
ترکیب یک سبک زندگی که بر تغذیه سالم با کربوهیدرات های کم (قند) تاکید دارد می تواند به پیشگیری از دیابت نوع 2 و مدیریت پیش دیابت کمک کند. کار با یک متخصص تغذیه برای ایجاد یک برنامه غذایی شخصی که به کاهش وزن شما کمک می کند، یک راه عالی برای مدیریت این کار است.
علائم دیابت چیست؟
علائم زیر برای دیابت نوع 1 و 2 مشترک است. با این حال، افراد مبتلا به دیابت نوع 2 ممکن است هیچ علامتی نشان ندهند.
الف) افزایش تشنگی
ب) افزایش ادرار (به دلیل قند خون بالا که از کلیه ها عبور می کند تا حجم ادرار را افزایش دهد)
پ) احساس گرسنگی شدید
ت) احساس خستگی بسیار
ث) کاهش وزن بدون تلاش (افراد دیابتی قادر به جذب و استفاده از انرژی قند خون نیستند)
دیابت چگونه تشخیص داده می شود؟
دیابت شیرین را می توان بر اساس علائم فرد و آزمایش خون توسط یک ارائه دهنده مراقبت های بهداشتی تشخیص داد. سه نوع آزمایش خون برای تشخیص دیابت شیرین وجود دارد:
گلوکز خون ناشتا (قند): برای این آزمایش از فرد خواسته می شود حداقل هشت ساعت قبل از خون گیری چیزی نخورد. نتیجه 126 میلی گرم در دسی لیتر یا بالاتر، تشخیص دیابت را می دهد.
تست تحمل گلوکز خوراکی: با این آزمایش، تیم مراقبت دیابت ابتدا گلوکز ناشتا را اندازه گیری می کند (مانند بالا). به فرد نوشیدنی حاوی 75 گرم گلوکز داده می شود و دو ساعت بعد مجدداً قند خون اندازه گیری می شود. نتیجه 200 میلی گرم در دسی لیتر یا بالا تر در تشخیص دیابت می باشد.
هموگلوبین یا (A1C): این یک آزمایش خون است که میانگین گلوکز خون را در سه ماه گذشته نشان می دهد. نتیجه 6.5 درصد یا بالاتر در تشخیص دیابت.
دیابت چگونه درمان می شود؟
تغییرات در سبک زندگی شما، مانند افزایش فعالیت بدنی و انتخاب تغذیه سالم، مهم ترین راه های درمان دیابت، به ویژه دیابت نوع 2 است. به عنوان مثال، شمارش کربوهیدرات های موجود در غذا باید به یک امر عادی تبدیل شود، زیرا کربوهیدرات ها در افزایش قند خون نقش دارند
. فعالیت بدنی ضروری است زیرا ماهیچه هایی که به طور منظم ورزش می شوند نسبت به عضلات غیرفعال قند را به طور موثرتری مصرف می کنند. علاوه بر این تغییرات سبک زندگی، دارو هایی برای دیابت نوع 1 و 2 وجود دارد.
افراد مبتلا به دیابت همچنین باید همیشه مقداری آب نبات یا نوشیدنی قندی را در صورت بروز اضطراری قند خون پایین، که هیپوگلیسمی نامیده می شود، در دسترس داشته باشند.
درمان دیابت نوع 1
افراد مبتلا به دیابت نوع 1 باید انسولین تزریق کنند زیرا اکثر یا تمام سلول های تولید کننده انسولین آن ها معمولاً در زمان تشخیص از بین می رود. راه های مختلفی برای تحویل انسولین وجود دارد، از جمله با سرنگ، قلم یا پمپ انسولین (مداوم). بهترین روش برای استفاده بستگی به فرد خاص دارد و تصمیمی است که با تیم مراقبت دیابت گرفته می شود.
درمان دیابت نوع 2
اولین و مهم ترین درمان برای افراد مبتلا به دیابت نوع 2 تغییر در سبک زندگی مانند رژیم غذایی و ورزش است. اگر این تغییرات به اندازه کافی قند خون را کنترل نکند، احتمالاً به دارو نیاز خواهد بود. انتخاب دارو به نیاز های فرد و عامل ایجاد دیابت شیرین بستگی دارد.
کنترل قند خون
اگر دیابت شیرین دارید، چگونه می دانید که همه چیز تحت کنترل است؟
شما می توانید سطح قند خون را در خانه با استفاده از یک گلوکومتر که دستگاهی است که میزان گلوکز خون شما را آزمایش می کند، کنترل کنید. دستگاه را می توان به یک برنامه در تلفن هوشمند متصل کرد تا بتوانید اندازه گیری ها را نظارت کنید.
اینکه چند بار باید از این دستگاه برای بررسی سطح گلوکز خود استفاده کنید، از چند بار در هفته تا چهار تا شش بار در روز متغیر است.
آزمایش خون HbA1c باید حداقل هر سه ماه یکبار انجام شود. این آزمایش نشان می دهد که سطح گلوکز شما در چند ماه گذشته چقدر خوب کنترل شده است.
سطح طبیعی HbA1c کمتر از 5.7٪ است. اکثر افراد مبتلا به دیابت شیرین باید کمتر از 6.5٪ را هدف قرار دهند، اما این تعداد باید بر اساس ویژگی های بیمار جداگانه باشد.
عوارض دیابت چیست؟
افراد مبتلا به دیابت شیرین به دلیل اثرات مخرب این بیماری بر رگ های خونی در معرض خطر بیشتری از شرایط مختلف دیگر (اغلب عوارض نامیده می شوند) هستند. مدیریت دیابت برای پیشگیری یا به تاخیر انداختن این عوارض کلیدی است، که شامل بیماری های چشمی دیابتی مانند رتینوپاتی، بیماری کلیوی دیابتی (نفروپاتی)، بیماری عصبی دیابتی (نوروپاتی)، حملات قلبی و سکته مغزی میشود.
خبر خوب این است که نشان داده شده است که نگه داشتن سطح گلوکز خون تا حد ممکن نزدیک به نرمال، خطر ابتلا به رتینوپاتی دیابتی و بیماری کلیوی را کاهش می دهد. حفظ یک سبک زندگی سالم، از جمله مدیریت فشار خون و سطح کلسترول، همچنین می تواند خطر سکته مغزی و حملات قلبی را کاهش دهد.
اگر مبتلا به دیابت شیرین هستید حتما اقدامات زیر را انجام دهید:
سطح گلوکز خون خود را تا حد امکان نزدیک به نرمال نگه دارید و مرتباً آن را کنترل کنید.
حداقل سالی یک بار آزمایش ادرار بدهید. نتایج را می توان برای بررسی اینکه آیا ممکن است بیماری کلیوی اولیه بر اساس سطح میکروآلبومین موجود در ادرار داشته باشید یا خیر، استفاده شود.
آزمایشات زیر را به طور منظم انجام دهید:
اندازه گیری فشار خون
سطح کلسترول و تری گلیسیرید (حداقل یک بار در سال)
معاینه چشم و پا با یک تست ساده عملکرد عصبی (به نام تست مونوفیلامنت) (حداقل سالی یکبار)
جمع بندی
محققان به طور مداوم به دنبال درمان های جدید و قابل اعتماد تر هستند، مانند بازسازی سلول هایی که می توانند انسولین تولید کنند و آن ها را به لوزالمعده فرد پیوند دهند. درمان های دیگری که محققان روی آن کار می کنند شامل دارو هایی به نام اینکرتین و آمیلین (که از قبل در دسترس هستند) هستند که به روش های پیچیده ای عمل می کنند تا بدن به انسولین موجود بهتر پاسخ دهد. روش های جایگزین برای مصرف انسولین (به عنوان مثال انسولین استنشاقی) ایجاد شده است یا در حال توسعه است. انواع دیگری از تحقیقات از جمله مطالعاتی در مورد سرکوب کننده های ایمنی برای دیابت نوع 1 وجود دارد.
Reviews
There are no reviews yet.