توضیحات آگهی

بیماری گوارشی چیست؟

دستگاه گوارش مجموعه ای از لوله های توخالی به هم پیوسته و مارپیچ است که از دهان تا مقعد کشیده می شود. بیماری گوارشی از ناراحتی های گاه به گاه معده گرفته تا سرطان روده بزرگ که زندگی را تهدید می کند و شامل اختلالات دستگاه گوارش، کبد، کیسه صفرا و پانکراس می شود. یک بیماری گوارشی ممکن است حاد و خود محدود شونده، مزمن و ناتوان کننده، یا ناگهانی و ویرانگر باشد.

 

چه چیزی باعث بیماری گوارشی می شود؟

علت و سابقه طبیعی بسیاری از بیماری های گوارشی ناشناخته باقی مانده است، اما یک بیماری گوارشی ممکن است به صورت مادرزادی یا در اثر عوامل متعددی مانند استرس، خستگی، رژیم غذایی یا سیگار ایجاد شود. سوء مصرف الکل بیشترین خطر را برای بیماری های گوارشی، به ویژه افزایش خطر ابتلا به سرطان های مری، کولورکتال و کبد دارد. بسته به تشخیص، گزینه های درمانی شامل دارو های تجویزی و بدون نسخه، جراحی، انتظار مراقب، تغییرات رژیم غذایی، ورزش، شیمی درمانی و درمان های خانگی مانند روغن کرچک است.

بیماری گوارشی
بیماری گوارشی

چه کسی به بیماری گوارشی مبتلا می شود؟

استثنا های قابل توجه عفونت های روده ای مانند گاستروانتریت و آپاندیسیت است که در میان نوزادان و کودکان به اوج خود می رسد. استثنا های دیگر از این بیماری گوارشی عبارت اند از هموروئید، بیماری التهابی روده، و بیماری مزمن کبد که بیشتر در میان بزرگسالان جوان و میانسال رخ می دهد.

زنان بیشتر از مردان یک بیماری گوارشی، به ویژه سوء هاضمه بدون زخم و سندرم روده تحریک پذیر (IBS) را گزارش می کنند. تشخیص اینکه آیا زنان واقعاً مشکلات بیشتری را در سیستم گوارشی خود نسبت به مردان تجربه می‌کنند دشوار است، اما از آن جایی که زنان بیشتر از مردان به پزشک مراجعه می‌ کنند، فرصت بیشتری دارند تا پزشک خود را در مورد مشکلات گوارشی خود آگاه کنند.

بیماری گوارشی چگونه تشخیص داده می شوند؟

اغلب بیماری گوارشی بسیار پیچیده و با علائم ظریف هستند. به همین دلیل، بیماران ممکن است تحت آزمایش های تشخیصی گسترده و گران قیمت قرار گیرند. رسیدن به تشخیص نیاز به تاریخچه پزشکی کامل و دقیق و معاینه فیزیکی دارد. پس از تکمیل، پزشک ممکن است آزمایش ‌های آزمایشگاهی را توصیه کند که ممکن است شامل آزمایش خون، سری دستگاه گوارش فوقانی یا تحتانی، سونوگرافی و معاینات آندوسکوپی روده بزرگ، مری، معده یا روده کوچک باشد. برای موارد پیچیده تر، پزشک ممکن است آزمایش های پیچیده تری مانند اسکن CAT (توموگرافی محوری کامپیوتری) یا MRI را تجویز کند.

بیماری  گوارشی قابل توجه

سنگ کیسه صفرا

سنگ کیسه صفرا به عنوان یکی از مهم ترین بیماری گوارشی 20 درصد از زنان و 10 درصد از مردان را تحت تأثیر قرار می دهد. بیشتر سنگ های کیسه صفرا توده های جامد و عمدتاً کلسترول هستند. سنگ ‌های صفراوی در کیسه صفرا یا کمتر در مجاری صفراوی منتهی به کبد به روده کوچک ایجاد می ‌شوند.

اکثر بیماران مبتلا به سنگ کیسه صفرا هرگز علائمی را بروز نمی دهند. با این حال، برخی از بیماران علائم درد در قسمت میانی یا سمت راست بالای شکم را نشان می دهند که ممکن است منجر به عوارضی مانند کوله سیستیت حاد و پانکراتیت شود. سنگ کیسه صفرا به ندرت با سرطان کیسه صفرا مرتبط است.

هنگامی که بیمار مبتلا به سنگ های صفراوی علامت دار تشخیص داده شد، گزینه های درمانی شامل جراحی با کوله سیستکتومی باز یا کوله سیستکتومی لاپاروسکوپیک، انتظار مراقب یا درمان با اسید صفراوی خوراکی در بیمارانی است که نمی توانند جراحی را تحمل کنند.

در این روش از یک دوربین فیلمبرداری مینیاتوری و چندین ابزار تخصصی استفاده می شود که از طریق برش های ریز به شکم بیمار وارد می شود. با مشاهده کیسه صفرا بر روی یک مانیتور تلویزیون خارجی، جراح از این ابزار برای تشریح، بستن و برداشتن کیسه صفرا بدون باز کردن شکم استفاده می کند.

این روش مزیت های زیادی به  نسبت عمل جراحی باز دارد:

الف) درد و ناتوانی کمتر بعد از عمل

ب) بستری کوتاه ‌تر در بیمارستان و دوره نقاهت سریع ‌تر

در حالی که اکثر بیماران مبتلا به سنگ های صفراوی علامت دار کاندید کوله سیستکتومی لاپاروسکوپی هستند، این جراحی برای بیماران مبتلا به التهاب شکمی (پریتونیت)، پانکراتیت حاد، سیروز مرحله پایانی کبد یا سرطان کیسه صفرا توصیه نمی شود. زنان در سه ماهه سوم بارداری نباید تحت کوله سیستکتومی لاپاراسکوپیک قرار گیرند زیرا خطر آسیب به جنین وجود دارد.

بیماری رفلاکس معده و اختلالات مربوط به آن

بیماری ریفلاکس معده به مری (GERD) یک بیماری گوارشی است که بسیار شایع می باشد. GERD جریان معکوس محتویات معده به مری است. اسفنکتر تحتانی مری (LES)، ماهیچه ای که در پایه مری و معده قرار دارد و به نگه داشتن غذا در معده کمک می کند، معمولا در بیماران مبتلا به GERD ضعیف است.

سوزش سر دل که با درد سوزشی که از قفسه سینه، گردن و گلو منتشر می شود مشخص می شود، شایع ترین علامت GERD است. سوزش سر دل ممکن است زمانی رخ دهد که فرد مبتلا به GERD غذا می خورد، خم می شود یا دراز می کشد. آنتی اسیدها ممکن است باعث تسکین موقت سوزش سر دل شوند.

پزشکان همچنین معتقدند که رژیم غذایی و عادات سبک زندگی، فتق هیاتال، چاقی و بارداری در ایجاد ریفلاکس نقش دارند. برخی غذا ها، از جمله شکلات، غذا های سرخ شده یا چرب، و الکل ممکن است LES را ضعیف کرده و باعث رفلاکس و سوزش سر دل شوند.

شرح حال کامل بالینی سنگ بنای ارزیابی GERD است. بسته به ماهیت و شدت علائم، بیماران ممکن است تحت آندوسکوپی یا سری GI فوقانی قرار گیرند. اگر آزمایش‌ های تشخیصی پایه برای بیماری گوارشی بی ‌نتیجه باشند، پزشک بیمار ممکن است به ندرت آزمایش نظارت بر pH 24 ساعته را برای ارزیابی دوره‌ های رفلاکس و نوع فعالیت مرتبط با علائم تجویز کند.

اصلاح شیوه زندگی مانند حذف سیگار و اجتناب از غذا های پرچرب ممکن است کلید درمان موثر ضد رفلاکس برای بیماران باشد. بیمارانی که به تنهایی به تغییرات سبک زندگی پاسخ نمی دهند، در صورت اضافه شدن درمان ضد اسید ممکن است تسکین پیدا کنند.

آنتی اسید هایی مانند Tums و Gaviscon اسید معده را برای مدت نسبتاً کوتاهی خنثی می کنند. بنابراین، بیماران ممکن است نیاز به مصرف مکرر آنها داشته باشند، معمولاً 1 تا 3 ساعت بعد از غذا و قبل از خواب، بسته به شدت علائم آن ها.

رفلاکس معده
رفلاکس معده

برای درمان علائم مقاوم در برابر ریفلاکس، پزشکان ممکن است از دوز های بیشتر یا مکرر از مسدود کننده های H2استفاده کنند، یا به یک مهارکننده قوی تر ترشح اسید معده مانند مهارکننده پمپ اسید معده روی آورند، یا جراحی ضد رفلاکس را توصیه کنند. برای راحتی و اثربخشی، پزشکان احتمالاً یک مهارکننده پمپ اسید را برای درمان موارد شدید بیماری گوارشی GERD تجویز می کنند.

بیماری التهابی روده

بیماری التهابی روده (IBD) به دو اختلال مزمن روده اشاره دارد:

الف) بیماری کرون

ب) کولیت اولسراتیو.

علل بیماری کرون و کولیت اولسراتیو شناخته شده نیست، اما یک نظریه پیشرو نشان می دهد که برخی از عوامل، شاید یک ویروس یا باکتری، پاسخ ایمنی بدن را تغییر می دهد و باعث ایجاد یک واکنش التهابی در دیواره روده می شود. شروع هر دو بیماری در دوران جوانی به اوج خود می رسد. فرد مبتلا به هر یک از این دو بیماری ممکن است از درد مداوم شکم، زخم روده، اسهال، تب، خونریزی روده یا کاهش وزن رنج ببرد.

اگر پزشک شما فکر می‌ کند که شما به بیماری کرون یا کولیت اولسراتیو مبتلا هستید، روش ‌ها و آزمایش ‌های مختلفی مانند آندوسکوپی و مطالعات GI باریم برای تأیید بیماری در دسترس هستند. پس از تشخیص، گزینه های درمانی ممکن است شامل دارو ها، تغییرات رژیم غذایی و گاهی اوقات جراحی برای برداشتن روده بیمار باشد.

بیماری کرون

بیماری کرون در درجه اول روده کوچک و روده بزرگ را درگیر می کند. ممکن است باعث ضخیم شدن دیواره روده شود که ممکن است کانال روده را باریک کرده و مجرای روده را مسدود کند. حدود 90 درصد از بیماران مبتلا به بیماری کرون علائم مکرر و پیشرونده درد شکم، اسهال و کاهش وزن را تجربه می کنند. رایج ترین دارو های مورد استفاده برای درمان کرون عبارتند از: سولفاسالازین، پردنیزولون، مسالامین، مترونیدازول و آزاتیوپرین.

اگر بیمار به دارو های خوراکی پاسخ ندهد، پزشک ممکن است جراحی را توصیه کند. اگرچه جراحی علائم مزمن را تسکین می دهد، بیماری کرون اغلب در محلی که قسمت های سالم روده دوباره به هم متصل شده اند عود می کند. مدت زمانی که بیمار کرون در حال بهبودی است قابل پیش بینی نیست.

زخم معده
زخم معده

بیماری زخم معده

بیماری زخم پپتیک التهاب مزمن معده و دوازدهه است.  زخم معده که یکی از شاخه های بیماری گوارشی می باشد ناشی از تجزیه پوشش داخلی معده و اثنی عشر ناشی از افزایش اسید معده و پپسین و هلیکوباکتر پیلوری (H. pylori) است. یک نوع زخم در معده رخ می دهد، نوع دیگر در دوازدهه، اولین قسمت روده کوچک. زخم اثنی عشر بسیار شایع تر از زخم معده است که خطر ابتلا به بدخیمی را افزایش می دهد.

علائم خاصی از زخم معده و اثنی عشر به عنوان بیماری گوارشی وجود ندارد. با این حال، درد بالای شکم و حالت تهوع شایع ترین علائم بیماری زخم معده هستند. درد زخم معمولاً یک یا دو ساعت بعد از غذا یا در ساعات اولیه صبح رخ می دهد و پس از خوردن غذا یا آنتی اسید ها کاهش می یابد.

 تشخیص قطعی بیماری زخم پپتیک نیاز به آندوسکوپی دارد که همچنین به پزشک اجازه می دهد در صورت نیاز نمونه های بیوپسی را تهیه کند.

 

سخن پایانی

اگر هر یک از این علائم نگران کننده گوارشی را تجربه می کنید، حتما به پزشک های مرتبط مراجعه نمایید . اگر مطمئن نیستید که علائم گوارشی شما به اندازه کافی جدی است که به متخصص گوارش مراجعه کنید، به یاد داشته باشید که هر علامتی که به عنوان “مداوم” و/یا “شدید” تعریف می کنید، شایسته تشخیص است.

دیدگاه خود را بیان کنید

نقد و بررسی‌ها

هنوز بررسی‌ای ثبت نشده است.

اولین کسی باشید که دیدگاهی می نویسد “بیماری گوارشی”

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *